Museu de la Ciutat
MUSA

Situat en diverses estades del Castell de Santa Bàrbara, està integrat per cinc sales, que es complementen amb l’aljub renaixentista l’entrada del qual està en el baluard de Santa Ana, sota el pati d’armes, els calabossos, l’entrada dels quals se situa en el mateix pati d’armes de l’Albacar Vell, i que arreplega una mostra titulada “Espai del dolor”, i la “Cova del ruc”, cavitat excavada en el fossat sota l’estructura del Matxo del Castell.
SALES QUE FORMEN EL MUSEU DE LA CIUTAT MUSA1. Edifici Cos d’Enginyers
Rehabilitat com a Centre de Recepció de Visitants, aquest històric immoble conté una exposició amb restes arqueològiques de diferents èpoques de la ciutat, i un audiovisual en pantalla gran sobre l’evolució històrica d’Alacant. Destaca el conjunt decoratiu del sòl, fet en vidre amb gravats que dibuixen diferents figures al·lusives a grafits històrics apareguts a la ciutat.
2. Antic Hospital. Alberga l’exposició “Alacant traspassada al Mediterrani”
Desenvolupa la idea de la mar Mediterrània com a marc històric per a explicar esdeveniments d’índole local. Posa l’èmfasi en la vinculació de la ciutat amb el Mare Nostrum intercalant materials arqueològics i etnogràfics, il·lustrats amb cites i fragments literaris. La mostra evidencia la intensa relació de la ciutat amb una mar plena d’història i cultura.
3. Sala Llarga. Exhibeix l’exposició “Històries i persones”
Amb dos espais diferenciats. Un mostra escuts de pedra, làpides i heràldica; l’altre, una sèrie fotogràfica d’Alacant, la seua gent i tradicions. Al fons de la sala es veu una de les antigues entrades medievals a la fortalesa. Al costat d’aquesta s’alça una pantalla interactiva per a aprofundir sobre aquestes “històries” i persones d’Alacant, en la qual es podran obtenir dades de cognoms i professions dels alacantins al llarg del temps.
4. Sales de la Mina o la Cova dels Anglesos
Exposició “L’explosió de la mina” durant la Guerra de Successió 1701 – 1713. Hi ha tres petites sales. La de l’esquerra presenta una pantalla de televisió per a exhibir audiovisuals de temàtica al·lusiva a aquests fets històrics. S’hi observa una filmació amb figures animades sobre els successos que van fer eclosió en l’esclat de la mina. La sala central conserva la instal·lació Tela d’Aranya, de metall, una obra escultòrica rellevant. La sala de la dreta exhibeix expositors i làmines amb documentació dels diferents setges a la ciutat d’Alacant i el seu castell en aquella guerra que va tenir lloc a principis del segle XVIII i que va ser transcendental per a la història d’Espanya i el País Valencià.
5. Casa del Governador
En els diferents espais habilitats s’exhibeix un conjunt de material arqueològic procedent de jaciments d’Alacant titulat “Ceràmica i art. L’art de les petites coses». En l’avantsala, amb caràcter didàctic, es pot veure un gran mural amb 2.162 fragments ceràmics de totes les èpoques. En la gran sala voltada s’exhibeixen materials arqueològics que recorren cronològicament períodes des del neolític fins a l’edat contemporània. I finalment, cal destacar la gran terrassa exterior, en la qual, a part de l’ús cultural, es pot gaudir del fantàstic paisatge urbà i marí que des de la fortalesa s’hi veu.

MUSA, Museu de la Ciutat
Muntanya Benacantil, 03016 Alicante

Horari del Castell de Santa Bàrbara 

10,00 – 20,00 hores (tots els dies, excepte dilluns) 

Accés al Castell: gratuït 

Horari dels ascensors del Castell 

General de 10:00 a 19:40 h. 

Últim ascensor de pujada: 19.20 h. 

Últim ascensor de baixada: 19.40 h. 

Situats davant de la platja del Postiguet, en l’avinguda Juan Bautista Lafora. 

Preu dels ascensors 

General, 2,70 €. 

Gratuït per a pensionistes de jubilació que acrediten aquesta condició mitjançant document. 

Com arribar al Castell i al MUSA 

L’accés al castell es fa a través de l’ascensor excavat en la roca, que es troba davant de la platja del Postiguet, o bé a peu, a través d’una carretera convencional pel carrer Vázquez de Mella. 

També es pot accedir a peu pel parc de l’Ereta,un atractiu espai a l’aire lliure que compta amb restaurant, una cafeteria i una sala d’exposicions. 

Accés als ascensors del Castell: Av. Juan Bautista Lafora s/n. 03002 Accés per carretera. Carrer Vázquez de Mella, s/n. 03013

Alacant Telèfon: Regidoria de Cultura 965147160 

E-mail: cultura.patrimonio@alicante.es 

Web: www.alicante.es/es/equipamientos/museo-ciudad-alicante-musa